fbpx

Sejarah Penanaman Kelapa Sawit

Tanaman Kelapa Sawit mula-mula diperkenalkan oleh Alvise Ca’ da Mosto (1432, Venice – 1488, Venice). Beliau merupakan seorang pengembara terawal yang membuat explorasi ke Afrika.

Pada 22-Mar-1455 beliau telah belayar ke Afrika bersama-sama Antoniotto Usodimare (seorang pengembara Italy). Pengembaraan tersebut telah dibiayai oleh Putera Henry (The Navigator).

Beliau menjelajah ke Madeira, Pulau Canary dan menyusuri Benua Afrika sehingga ke Muara Sungai Senegal seterusnya hingga ke Sungai Gambia.

Pada waktu itu Pokok Kelapa Sawit tumbuh meliar di utara Gambia. Penduduk di Gambia pada ketika itu telah mengunakan Buah Kelapa Sawit sebagai sumber minyak.

Pada tahun 1836, benih Pokok Kelapa Sawit mula di tanam di India dan Kepulauan Mauritius.

Pada tahun 1848, 4 benih Pokok Kelapa Sawit di bawa oleh Belanda dari Bourbon, Mauritius dan Hortus Botanicus, Amsterdam, Belanda ke Bogor Botanical Gardens, Indonesia. 

Benih tersebut telah mendatangkan hasil pada tahun 1853. Benih Pokok Kelapa Sawit daripada Bogor ini telah hantar ke beberapa tempat di Asia Tenggara untuk tujuan pembenihan dan tanaman.

Pada tahun 1870, benih Pokok Kelapa Sawit mula di tanam di tepi-tepi jalan di Deli, Sumatera sebagai tanaman hiasan dan kemudiannya di bawa ke Botanical Garden, Singapura sebagai tanaman hiasan.

Pada tahun 1890, Minyak Kelapa Sawit mula digunakan untuk membuat Majerin dan Lord Leverholme memperkenalkan milling dan pemprosesan Minyak Kelapa Sawit.

Pada tahun 1891, Kilang pemprosesan Minyak Kelapa Sawit mula dibina di Belgium, Congo.

Pada tahun 1911, M. Hallet mula mananam Pokok Kelapa Sawit secara perladangan di Sumatera. M.Hallet dari Belgium dan mempunyai pengalaman menanam Pokok Kelapa Sawit di Afrika Barat.

M. Henri Fauconnier membuat lawatan ke Tanjung Merawa Tinggi Kiri di Sumatera dan membeli benih Pokok Kelapa Sawit dan di tanam di Ladang Rantau Panjang, Selangor.

Pada tahun 1917, M. Henri Fauconnier mula menanam Pokok Kelapa Sawit secara perladangan di Ladang Tanamaran, Batang Berjuntai, Selangor hasil daripada benih di Ladang Rantau Panjang, Selangor.

Ladang Tanamaran merupakan ladang Pokok Kelapa Sawit pertama di Malaysia.

Seterusnya benih Kelapa Sawit daripada Rantau Panjang, Selangor ini ditanam secara perladangan di Ladang Elmina, Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered By WordPress | Awe Blog