fbpx

Kanser Sawit – Basal Stem Rot (BSR) – Ganoderma

Basal stem rot (BSR) – Penyakit Reput Batang Basal (BSR) Kelapa Sawit

Reput batang pangkal (BSR) dan reput batang atas (USR) yang disebabkan oleh spesies Ganoderma merupakan penyakit yang paling merosakkan kelapa sawit (Elaeis guineensis Jacq) di Asia Tenggara khususnya Malaysia dan Indonesia.

Menurut Wikipedia, Ganoderma ialah genus kulat polypore dalam keluarga Ganodermataceae yang merangkumi kira-kira 80 spesies, kebanyakannya dari kawasan tropika. Ganoderma mempunyai kepelbagaian genetik yang tinggi dan digunakan dalam perubatan tradisional Asia. Ganoderma boleh dibezakan daripada polipori lain kerana ia mempunyai basidiospora berdinding dua. Ganoderma juga dipanggil cendawan rak atau kulat kurungan.

 

Untitled design (1)

Gejala serangan ganoderma bermula dari daun layu keseluruhan atau daun tombak tidak terbuka sepenuhnya sebanyak 3 batang tombak atau daun tua di sekeliling batang di mana pelepah daun tua yang baru di cabang yang atas lebih memendek berbanding pelepah daun tua di cabang di bawahnya. Terbentuknya badan buah cendawan mulai dari saiz sebesar biji jagung hingga sebesar tapak tangan. Gejala ini menunjukkan berlakunya serangan Ganoderma.

 

Banyak anak pokok kelapa sawit mati sebelum badan buah kulat Ganoderma terbentuk. Gejala lain yang boleh di perhatikan anak pokok kelapa sawit ialah tisu batang dan akar yang dijangkiti berwarna kuning-coklat, kemudian menjadi rapuh dan rata apabila disentuh. Pada tumbuhan yang telah dijangkiti gejala di atas, sebelum mati atau gugur, ia masih mengeluarkan tandan buah tetapi jumlahnya jauh berkurangan berbanding dengan tumbuhan yang masih sihat.

Post 1-Ganoderma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered By WordPress | Awe Blog